Detta skrämmer mig på riktigt….

UPPRORET I EGYPTEN kan mycket väl leda fram till en förändrad maktbalans i Mellanöstern.

”Det ser ut som denna rörelse får flera regimer som är allierade med USA att förlora makten. Om de ersätts med regimer som är mer neutrala får det stor betydelse för den politiska situationen i området”, säger Michael Klare som är författare till böckerna ”Resource wars” och ”Blood and oil”.

Förutom Egypten pekar Michael Klare på länder som Jordanien och Jemen, som historiskt varit bundsförvanter till USA. USA har även försökt skaffa sig inflytande över oljetillgångarna i södra Sudan. I alla dessa länder pågår nu ett folkligt uppror. Resultatet kan bli att USA tappar mark, och att västvärlden därmed förlorar en del av sitt inflytande i Mellanöstern.

DET STRATEGISKA INTRESSET är naturligtvis oljan. Över 60 procent av världens återstående oljereserver finns i området runt Persiska viken. Varje dag transporteras omkring 2 procent av världens oljebehov genom Suezkanalen. Skulle dessa transporter förhindras eller fördyras får det omedelbara återverkningar på världsekonomin.

Redan i januari 1980 slog president Jimmy Carter fast vad som kallats för Carterdoktrinen:

Försök av någon främmande makt att ta kontroll över Persiska viken betraktas som ett angrepp på USA:s vitala intressen och ska tillbakavisas med alla medel, även militära.

SEDAN DESS HAR USA också försvarat sina oljeintressen genom Kuwaitkriget och Irakinvasionen 2003. Kriget i Afghanistan och det militära stödet till Israel och Saudiarabien är också ett led i strävan att upprätthålla dominans i området. Det enda USA-kritiska landet i regionen – Iran – har effektivt omringats. Vad händer om det nu blir fler USA-kritiska eller neutrala länder i området?

”Jag tror inte det finns risk för militär intervention just nu”, säger Michael Klare. ”Men om Iran försöker utnyttja situationen och flytta fram sina positioner, eller om al-Qaida tar över efter tumultet i Jemen då kan vi antagligen räkna med en intervention i Jemen från Väst. Men jag tror inte på någon intervention i Egypten.”

NÄR SUEZKANALEN nationaliserades 1956 och Israel, England och Frankrike gick i krig med Egypten, valde USA att inte delta. Sedan dess har USA utvecklat sin relation till Egypten. I dag är landet en hörnsten i USA:s maktstruktur i området. Egypten har ett fredsavtal med Israel och har nyligen lovat leveranser av naturgas till Israels energiförsörjning. Men Egypten har också goda relationer med Saudiarabien och har understött USA:s ockupation av Irak. En ny regim i Egypten kan förändra allt detta. Det behöver inte vara en extremt islamistisk regim som tar över, utan även en mer neutral regering skulle få stora konsekvenser.

Osäkerheten om kontrollen över Mellanösterns oljetillgångar ökar. Konkurrenter om oljan, som Kina, ser naturligtvis möjligheter att flytta fram positionerna om USA:s allierade försvagas eller neutraliseras. Men samtigit är antagligen de kinesiska ledarna livrädda för att upprorsrörelsen i Mellanöstern också ska sprida sig till Asien och Kina. Även i Kina är matprisinflationen ett växande hot. Den ekonomiska tillväxten i Kina innebär att oljeimporten ökat kraftigt och därmed drivit upp oljepriset. När oljepriset stiger fortplantar det sig i den globala ekonomin. Resultatet blir prisstegringar.

FÖR ATT MINSKA sitt oljeberoende har USA satsat stort på produktion av biobränslen. Etanol blandas i den vanliga bensinen och USA använder i dag 40 procent av sin majsskörd till etanol. Även i Europa finns EU-krav på ökad etanolanvändning. Resultatet har blivit att prisstegringar på såväl spannmål som andra baslivsmedel. Priset på majs har det senaste året ökat med 75 procent och vete med 70 procent. Matprishöjningarna som nu är på samma nivå som våren 2008, drabbar framför allt fattiga och folkrika länder som måste importera en stor del av sina livsmedel. Egypten är världens största importör av vete, och importerar 50 procent av sina livsmedel. Men även Kina som hittills varit i hög grad självförsörjande måste nu importera alltmer av sin mat.

”Mat är den svaga länken i vår globala civilisation, och till skillnad från USA:s fastighetsbubbla så är matbubblan global”, konstaterar Lester Brown från Earth Policy Institute. ”Frågan är inte om denna matbubbla brister, utan när.”

VÄRLDSHANDELN AV OLJA, råvaror och livsmedel sker till största delen i dollar. En sjunkande dollarkurs orsakar därför stigande priser i omvärlden. En av effekterna med en svag dollar är att råvarupriserna stiger, konstaterar råvaruanalytikerna Phil Flygg från Chicago i en artikel från McClatchy Newspapers.

Den amerikanska centralbanken har sedan i augusti förra året satt fart på sedelpressarna och genom så kallad ”quantative easing” köpt upp statsobligationer för 600 miljarder dollar. Storleken på den amerikanska regeringens totala penningtillskott uppgår till 2 000 miljarder dollar under 2009–2010 enligt Post-Autistic Economics Review. Alla dessa nya pengar skapar inflation.

”Sanningen är att när Federal Reserve började använda ’guantative easing’ så exporterades inflationen till en rad av dessa ’emerging economics’”, säger Phil Flyg till McCaltchy Newspapers.

INFLATIONEN ÄR DET SPÖKE som nu hotar den politiska stabiliteten i världen. Tunisien, Egypten, Jordanien, Jemen, Sudan – länderna är många där fattiga befolkningar gör uppror.

I Egypten lever 40 procent av befolkningen på mindre än två dollar om dagen. Ofta utgör kostnaden för mat mer än 50 procent av folks totala utgifter.

När livsmedelspriserna stiger med 20 procent eller mer riskerar dessa människor att svälta. Och svält föder uppror. Om inflationen fortsätter och om västvärlden fortsätter att subventionera biobränsleproduktionen som driver upp spannmålspriserna och fortsätter stimulera sina ekonomier med sedelpressarna så drabbar inflationen framför allt den fattiga världen. Men till slut leder det till politiska motsättningar som blir så allvarliga att den ekonomiska utvecklingen avbryts även i väst.

”Stigande matpriser, protester och uppror, stigande oljepriser, världsomfattande massarbetslöshet och en återhämtning som kollapsar – det ser ut som förutsättningar för en global tsunami av instabilitet och oro. Händelser som i Tunisien och Egypten ger oss en vink om vart vi är på väg, men när och hur nästa orosmoln uppstår kan vi bara gissa”, konstaterar Michael Klare.

VÄRLDENS REGERINGAR kunde avvärja den ekonomiska krisen 2008 genom en exempellös intervention i den globala ekonomin. Massiva räddningspaket till bankerna och miljarder i ny likviditet fick hjulen att åter snurra. Men den uppgång som vi nu ser är nu ännu mer artificiell än uppgången 2008. Lånefinansieringen har ökat. När de politiska motsättningarna till slut blir för stora för att stimulanserna ska kunna fortsätta, kommer en ny händelse i stil med Lehman Brothers-konkursen att sätta stopp. Och om stilleståndet från 2008 återupprepas kommer det inte längre att vara lika lätt att få i gång hjulen igen. Nu är det staterna som är överbelånade och måste lösas ut.

Annonser

8 responses to “Detta skrämmer mig på riktigt….

 • Anonym

  zionisterna ligger bakom allt dem å deras hundvänner USA fuckin horungar exakt så dem planterar frön i arabernas huvud ”frihet” ”demokrati” dem kmr förstå försent att dem blir lurade,, shit aså hela denna värld e fuckd

 • Aydin

  Med andra ord knas knas och mer knas

 • MG

  USA bara förstör! De utnyttjar de fattiga i hela Afrika för att få vad de vill ha, de tar deras mark och använder folket som slavar. Det är de fattiga som behöver hjälpen #upprörd

 • Black

  släpp ut mixtape!!!!

 • Detta skrämmer mig på riktigt…. (via KEN RING BARABAZZ) « Heavenlyblack

  […] UPPRORET I EGYPTEN kan mycket väl leda fram till en förändrad maktbalans i Mellanöstern. ”Det ser ut som denna rörelse får flera regimer som är allierade med USA att förlora makten. Om de ersätts med regimer som är mer neutrala får det stor betydelse för den politiska situationen i området”, säger Michael Klare som är författare till böckerna ”Resource wars” och ”Blood and oil”. Förutom Egypten pekar Michael Klare på länder som Jordanien och Jeme … Read More […]

 • joel

  Ken! måste be dig om en tjänst.
  min lille bror fyller år och han är ett stort fan till dig.
  kan du vara snäll och lägga upp mixtapet.skulle verkligen uppskattas och göra min lillebrors dag.
  hoppas vi ser den upplagd ikväll!:)

  tack på förhand!
  grymt jobbat ken! stor respekt till dig

 • joel

  Ken! måste be dig om en tjänst.
  min lille bror fyller år och han är ett stort fan till dig.
  kan du vara snäll och lägga upp mixtapet.skulle verkligen uppskattas och göra min lillebrors dag.
  hoppas vi ser den upplagd ikväll!:)

  tack på förhand!
  grymt jobbat ken! stor respekt till dig!

 • Hakan

  Alla världens regeringar har just nu skulde och 90% av världens regeringar kommer att gå i konkurs om 10-20 år. Lika bra att hela systemet försvinner innan vi alla dör av det. Mindre bra är att det kan bli ett världskrig om jordens resurser. 🙂 Kolla på filmen Zeitgeist moving forward. JAG BER DIG att kolla på den otroligt bra film du kommer inte att ångra dig kan nog vara inspirerande till låtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: